28 February 2021
MKBbenefits
 mkb benefits, mkb, verzekering, werkgeversadvies, mkb verzekeringen, wga verzekering, verzuimverzekering

Hypotheek - Echtscheiding

Echtscheiding, Hypotheek en het kopen van een huis

Graag willen wij u wijzen op een aantal punten:

Echtscheiding: Een nieuw huis kopen met een nieuwe hypotheek

U kunt wanneer u nog getrouwd bent afzonderlijk een huis kopen, het koopcontract van het nieuwe huis ondertekenen, maar indien u nog niet officieel gescheiden bent is uw partner wel mede aansprakelijk voor de aankoop van de nieuwe woning. De nieuwe woning behoort dan tot de gemeenschappelijke boedel. In het echtscheidingsconvenant kan een en ander worden aangetekend.

Ontbindende voorwaarden ivm de financiering

Meestal moet u binnen een termijn van 3 tot 6 weken een finaal akkoord hebben van de geldverstrekker. Hiervoor kunnen wij alvast een hypotheekofferte voor u opvragen, echter u krijgt pas een definitief akkoord nadat alle scheidingsstukken door de geldverstrekker zijn beoordeeld! Dat wil zeggen: echtscheidingsconvenant, echtscheidingsvonnis, en inschrijving burgerlijke stand. Dat geld ook voor uw inkomensgegevens, deze worden pas definitief beoordeeld als de echtscheiding officieel is. Een hypotheek offerte geeft de intentie van de geldverstrekker aan om aan u een hypotheek te verstrekken.

Omdat uw hypotheekaanvraag (meestal) nog niet helemaal compleet is op het moment dat de ontbindende voorwaarden verlopen krijgt u nog geen finaal akkoord van de geldverstrekker voor uw hypotheek. Indien onverhoopt de hypotheek toch wordt afgewezen dan kan de verkoper u in gebreke stellen (in de regel 10 procent boete van de koopsom, zie koopcontract) wanneer u de koop buiten de termijn van de ontbindende voorwaarden van de financiering gaat annuleren.

Bankgarantie

Indien uw (voorlopig) koopcontract een waarborgsom of bankgarantie vermeld dan kan de bankgarantie via onze bemiddeling geregeld worden, uw partner dient hiervoor wel toestemming te geven en mee te tekenen. Het stellen van een bankgarantie heeft niets te maken met de hypotheek, het zegt dus niets over het feit of de hypotheek definitief akkoord is.

Overbrugging

Wanneer het oude huis nog niet is verkocht kunt u een minimale overwaarde overbruggen. Dit omdat de geldverstrekkers geen zekerheid heeft of de gevraagde prijs betaald gaat worden voor de woning. De verkoopprijs staat immers nog niet vast.

Wanneer het oude huis definitief verkocht is (wanneer ook de termijn van de financieringsclausule uit de koopakte is verstreken) kunt u de volledige overwaarde (verkoopprjs minus de hypotheek) overbruggen.

Wanneer u uw deel van de overwaarde nodig heeft voor de aankoop van uw nieuwe huis dan kan dat geregeld worden bij de geldverstrekker waar de nieuwe hypotheek gaat lopen door middel van een overbruggingshypotheek. Ook dan heeft u toestemming van uw partner nodig.

Het oude huis wordt niet verkocht maar uw partner koopt het huis. Na de definitieve echtscheiding dient de partner die in het huis blijft wonen eerst zijn/haar hypotheek bij de notaris te passeren. Daarna komen de gelden vrij die nodig zijn voor het kopen van het nieuwe huis of wanneer er een overbruggingshypotheek is afgesloten om deze in te lossen.

Hypotheek - Echtscheiding